Az Ön belépési neve Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS
Szerda
2019-10-23, 6:24 PM
Frizura, hajápolás Mindenkinek
Nyitólap Hajproblémák ProfilomRegisztráció KilépekBelépés
Honlap-menü

Belépés

Szépséghírek

Látogatók
What is my IP address
Google PageRank

A haj betegségei

    * Hajtetű: 2,5 – 4,5 mm nagyságú, ovális alakú rovar. A színe általában szürke.
    * A haj külső szerkezetének károsodásai: a haj szárazzá, törékennyé, fénytelenné, rugalmatlanná válik.
    * Hajtépés (Trichotillomania): a haj kényszeres tépkedése, húzkodása, csavargatása. Nemcsak a hajat érintheti, hanem a szőrzet más részeit is.
    * Kóros hajhullás: a napi hajveszteség tartósan meghaladja a 60 szálat. Különösen zavaró a foltos hajhullás. Sokféle oka lehet a gombás fertőzéstől, sebhelytől a haj tartós feszülésével járó hajviseletekig, amilyen például a konty és a lófarok. Okozhatják a fejbőr betegségei, például a pikkelysömör, gyulladások, a vegyszeres kezelések, a tápanyaghiány, gyógyszerek, vagy akár a stressz is.
    * Örökletes kopaszodás: a kopaszságnak létezik öröklődő változata is, aminek megjelenését a nemi hormonok befolyásolják, így a nők kevésbé érintettek.

A haj betegségeinek hormonális okai lehetnek, vagy okozhatják a haj túl gyakori vegyszeres kezelései is.

A hajhullást többféleképpen is kezelhetik. Mezoterápiával tápanyagokat és gyógyszereket juttatnak a hajgyökérhez, vagy a kopasz foltokat hajátültetéssel tüntethetik el.

       * Töredezett haj
 Fentebb már említettük, hogy a hajszál külső rétegét cseréptetőszerűen elhelyezkedő lemezkék alkotják. Ha ez a szerkezet szabályos, a lemezkék szépen egymásra simulnak, akkor a haj fényes, jól fésülhető, a festékanyagot nehezebben veszi fel.
Ha azonban a lemezkék szabályos elrendeződése megbomlik, a haj töredezett, fénytelen, nehezen fésülhető lesz, a festékanyagot hamarabb felveszi, könnyebben festhető.
A töredező hajra ajánlott balzsamok a lemezkéket hivatottak egymásra tapasztani, amelyek így a hajba zárják a nedvességet, és nem engedik kiszáradni.
A töredezett haj egy külön típusa, ha a hajszál csak a végén töredezik. Ez a jelenség a szél és nap hatására alakul ki, a cuticula-lemezek rétegenként leválnak a haj külső felszínéről. A hajszál kopásának jele. Pigmentvesztés miatt a töredezett vég kissé világosabb is.

1. Normál haj
A faggyúmirigyek annyi faggyút termelnek, hogy a hajszálak épek maradnak, legkülső rétegük nem sérül, és fölösleg nem képződik. A fejbőr ép, nedvességtartalma megfelelő, korpásodás nincs.

2. Száraz, töredezett haj
Cuticulája sérült, lemezkéi rendezetlenek. A hajszál fénytelen, töredezett, nehezen fésülhető, könnyen begubancolódik.
Oka lehet vérszegénység, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, vitaminhiány, szennyezett levegő, klóros fürdővíz, nem megfelelően megválasztott hajápoló szer, festék, dauervíz használata, fizikai ártalom, mint pl. hajsütővas.

3. Zsíros haj
Nagyon gyakori állapot, a felnőttek 30 százaléka szenved tőle. A túltermelt faggyútól a hajszálak elnehezülnek, a fejbőrhöz tapadnak, a fejbőr olajos tapintású. A megváltozott, olajos miliőben a kórokozók megtelepedése könnyebb, gyulladás alakulhat ki, a korpásodás fokozódhat, a fejbőr viszket.
Oka lehet örökletes hajlam, hormonzavar, helytelen táplálkozás, felszívódási probléma vagy gyógyszer-mellékhatás.
A korpás, gyulladt fejbőr nemcsak kozmetikai probléma, érdemes vele bőrgyógyászt felkeresni, mivel igen gyakran a hagyományos kozmetikai termékek nem elegendők a gyulladásos folyamat megfékezésére, amely előbb-utóbb ekcémához vezet. 
A haj életciklusa, amely alapvetően a hajhagymák működésétől függ, három egymástól jól elkülöníthető fázisból áll. Ez a ciklikus folyamat mutatja be a hajszálak folyamatos újratermelődését normális élettani körülmények között. Minden hajtípusnak megvannak a sajátosságai: például a vörös hajúaknak kevesebb a hajszáluk, mint a szőkéknek, a sötét haj legtöbbször vastagabb szálú, mint a világos, a férfiak haja gyorsabban nő, mint a nőké.

A hajhullás szempontjából az érintettek számára aligha jelent vigaszt, hogy a férfiak 90%-ának és a nők 60%-ának hullik a haja, utóbbiaknak ez egyenesen katasztrófa. A tényezőknek egész palettája jöhet számításba, ha a hajhullásról van szó:
�testi-lelki krízisek

�hormonok

�gyógyszerek

�fogyás miatti táplálékmegvonás

�évszakváltozás - és még sok minden más okozhatja a hajszálak kihullását.

A hajszál gyökere, a hajhagyma parányi, ám annál termékenyebb energiaközpont, a hajszál "előállítója". Hajszálerek révén jut tápanyagokhoz, melyek elindítják a hajszál kifakadását. A haj fejlődése körforgásszerű, ciklusát a hormonháztartás, a növekedési tényezők és a gének határozzák meg. Ciklusa életünk során legfeljebb tizenkétszer ismétlődik meg, és három fázisra osztható: növekedési, nyugalmi és kihullási fázisra.

A hajhullásnak három formája van. A leggyakrabban előforduló az öröklődő - androgenetikus - hajhullás, ez inkább a férfiakra jellemző. Tünetei: kopaszodó halánték, tonzúra, kopaszság. A diffúz hajhullásnál a hajszálak elvékonyodnak, és általában véve a haj gyérebbé válik. Az alopecia areata - kör alakú hajhullás - hátterében főleg gócok vagy allergiás reakciók állnak.

A hajhullás egyik kiváltója a stressz. A speciális lazítótechnikák nemcsak a lélek, hanem a haj számára is gyógyírt jelentenek. Lelkünk legmélyén még mindig sokban hasonlítunk őseinkre, akik életüket kockáztatva hajszolták a mamutot, vagy éppen vadállatok elől menekültek. Vészhelyzetben a szervezetünk, akárcsak régen, stresszhormonokat - például adrenalint - termel, mely maximális teljesítményre serkent.

Ugyanakkor, ha nem különleges erőt kívánó teljesítményhez kapcsolódva termelődnek ezek a hormonok, ártalmasak lehetnek: vérnyomás-emelkedést, anyagcserezavarokat, szívpanaszokat okozhatnak, és megtámadhatják a hajat is.

�Jegyezzük meg! A stressz megváltoztathatja a hajciklust: a növekedési fázis megrövidülhet, a hajhagymák begyulladhatnak, a sejtek elhalhatnak, emiatt a hajszálak elvékonyodnak és kihullnak. A tudatos lazítás, a stressz oldása megmentheti a hajat az agresszív stresszhormonoktól.

Fehérjék, vitaminok és nyomelemek - ezek az egészséges haj építőanyagai. A koplalás, a hiányos táplálkozás következtében a hajszálak elvékonyodnak, és megindul a hajhullás. A fehérjeszegény diéták, amelyek naponta kevesebb, mint 1000 kalóriaértékű táplálék elfogyasztását ajánlják, ártalmasak a hajhagymákra. A hajhagymáknak különösen sok tápanyagra van szükségük, mert rendkívül gyorsan osztódnak. A vérnek sok energiát kell szállítania, hogy rövid idő alatt egészséges haj nőjön.

Sokféle módszer van, amellyel a hajhullás oka feltárható. Íme a legáltalánosabbak:
�Hajszálgyűjtés: ha naponta 100-nál több hajszál kihullik, bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki megállapítja az okát. Ennek meghatározásához fontos tudni, hogy a hajhullás mennyi ideje tart, az érintett nem tart-e valamilyen szigorú diétát, vagy fokozottan stresszes életet él-e. Korábban felállított diagnózisok, vérvizsgálatok eredményei is befolyásolják a diagnózist.

�Jó tudni! Hajmosáskor akár 250 szál is kihullhat.

�Fejbőrvizsgálat: orvos ellenőrzi, hogy a haj általában, vagy csak egy bizonyos helyről hullik-e ki. A fejbőrt is szemrevételezi: kivörösödött, zsíros, száraz, korpás vagy sebes? A haj szerkezetét - vastag, vékony, töredezett -, a testszőrzetet és a nyirokcsomókat is megvizsgálja.

�Ne feledjük! Olykor a túlzásba vitt hajápolás váltja ki a panaszokat!

�Fejbőrbiopszia: erre az eljárásra akkor van szükség, ha az előző módszerrel nem sikerül megállapítani a hajhullás okát, s lehet, hogy a fejbőr betegsége van a háttérben.

�Húzásos vagy epilációs módszer: ezzel a művelettel a háziorvos vagy a dermatológus ellenőrizheti a hajhullás mértékét. A hüvelyk- és a mutatóujja közé fog egy tincset, és enyhén meghúzza. Az eljárás fájdalommentes.


Köszöntsük Őket!
A


Cimkék
vörös haj felépítése hajszerkezet hajhullás haj töredezése kopaszodás korpásodás tetvesség satír tépett vitaminok egészséges haj fufru Bob árulkodó frizura hajbeszéd dús haj frizura hosszabbítás hajfelvarrás hajhosszabbítás hosszú haj póthaj vendéghaj hajápolás rövid frizura ötletek sajátkezűleg Valentin-nap haj szilikon szőke esküvői.feltűzött barna alkalmi fonás fonott frizura hosszú esküvői alkalmi feltűzött copf konty fonott esküvői frizura fonás félhosszú

Keresés

Naptár

Időjárás
Hőtérkép

E-MAIL
Küldj E-mailt!

This free script provided by 
Rainbow Arch


Számláló
Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Copyright MyCorp © 2019
website testing