Fehérjék, vitaminok és nyomelemek - ezek az egészséges haj építőanyagai. A koplalás, a hiányos táplálkozás következtében a hajszálak elvékonyodnak, és megindul a hajhullás. A fehérjeszegény diéták, amelyek naponta kevesebb, mint 1000 kalóriaértékű táplálék elfogyasztását ajánlják, ártalmasak a hajhagymákra. A hajhagymáknak különösen sok tápanyagra van szükségük, mert rendkívül gyorsan osztódnak. A vérnek sok energiát kell szállítania, hogy rövid idő alatt egészséges haj nőjön.
�B-vitaminok: erősítik és táplálják a hajat, szabályozzák a faggyútermelést, és aktiválják a hajhagyma anyagcsere-folyamatait. Segítenek a gyulladások kivédésében, egészségesen tartják a fej bőrét. Sok B-vitamin van az élesztőben, a halban, a tojássárgájában, a dióban, a mogyoróban, a hüvelyesekben és a búzacsírában.
�Vas: ha nincs elegendő vas a szervezetben, a haj hullani kezd. Elsősorban azok a nők vannak veszélyben, akiknek a menstruációs vérzésük erős, valamint a húsfogyasztást elutasító vegetáriánusok, hiszen a legtöbb vasat éppen a hús tartalmazza.
�Fehérje: a haj fő alkotórésze a keratin. Ez a szaruszerű anyag túlnyomórészt a sejt alapanyagát adó fehérjéből épül fel. A fehérjedús táplálkozás tehát nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hajunk erős legyen. Biológiai szempontból a növényi fehérjék értékesebbek - burgonya, gabonafélék, szója -, mint az állati eredetűek.
�Réz: ez a nyomelem kell ahhoz, hogy az anyagcserét szabályozó enzimek zavartalanul végezhessék munkájukat a testben. A réz javítja a haj szerkezetét, hiányában a haj töredezik. A teljes kiőrlésű termékek, a hüvelyesek, a dió, a mogyoró, az aszalt gyümölcsök és az élesztő tartalmaz sok rezet.
�A-vitamin: a bőr és a hajszálak fejlődésében játszik fontos szerepet. Biztosítja a megfelelő ütemű hajnövekedést, hatására a haj sima és bársonyos lesz. A retinol nagy mennyiségben fordul elő a tejtermékekben, a sárgarépában, a sárgabarackban, a paprikában és a halolajban.
�Tudni kell! Az A-vitamin túladagolása veszélyes lehet. Ha tabletta formájában fogyasztjuk, vigyázzunk, hogy a megengedett napi dózisnál többet ne vegyünk be belőle! A táplálkozással bevitt A-vitamint nem lehet túladagolni.
�C-vitamin: univerzális erőforrás, s így a haj egészségét is képes fenntartani, illetve helyreállítani. Lehetővé teszi, hogy a vas - ez a fontos építőelem - a hajhagymákhoz is eljusson, továbbá a haj sejtjeit is erősíti. A C-vitamin megtalálható a citrus- és a káposztafélékben, a paprikában és kiviben.
�H-vitamin: segít abban, hogy a haj erős és csillogó legyen, a hajhagymák ne gyulladjanak be. A halban, a tojásfehérjében, a tejben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a dióban és a mogyoróban van sok belőle.
�Cink: igazi multitalentum, mert számos enzim aktiválója, így jó hatással van a bőrre, a hajra és a körömre is. Serkenti a haj növekedését, az új hajsejtek képződését. Óvja a hajhagymákat a gyulladástól, segít a fejbőr egészségének megőrzésében. Különösen sok cinket tartalmaz a friss osztriga, a hús, a tojás és a sajt.
|